Werk- & Zorgboerderij Cortenoever

Als vijfde generatie op boerderij De Hank kwamen Roel en Elly van Agtmaal– broer en zus, voor grote veranderingen te staan toen in Cortenoever een dijkverlegging werd uitgevoerd. De agrarische functie van het perceel verdween en als familie moesten ze nadenken over de toekomst van deze plek. Met beiden een achtergrond in de zorg leek de conclusie voor de hand te liggen: een zorgboerderij voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Zo begonnen Elly en Roel in 2014 met een aantal werkplekken en een jaar later kwamen er vier woonplekken bij.

Met de werkers en bewoners van de boerderij ontwikkelden ze hun eigen jaarritme waarin de seizoenen leidend zijn. Alle dieren en gewassen hebben hun functie: de tuin voor groente, de boomgaard voor het fruit, de varkens, schapen en kippen voor vlees, wol en eieren, de eenden tegen slakken en andere insectenplagen. In eerste instantie gebruiken ze deze producten zelf maar wat er over is, delen ze graag met hun omgeving. Het verwerken van het fruit tot jam en andere producten geeft hun bewoners en werkers ook de mogelijkheid te laten zien wat ze doen en daar waardering voor te krijgen.

Er wordt gewerkt met weinig druk: zowel op de mensen als op het land. De tuin wordt bemest met hun eigen compost, de dieren lopen buiten, waar mogelijk liefst los op het erf. Door de aanplant van hagen en struweel proberen ze ruimte te scheppen voor de ontwikkeling van biodiversiteit. Ook dat wat langzaam groeit, wordt gewaardeerd en als er een jaar iets niet lukt of wil groeien, mag dat ook gewoon zijn. Dat dit gevolgen heeft voor de productie nemen ze voor lief: het ene jaar is er veel sap, het andere jaar nauwelijks, soms bloeit de pluktuin volop en een ander jaar moeten ze hem voortijdig sluiten.

In de verkoopkar langs het fietspad zijn van mei t/m oktober jam, stroop, siroop, sap en groente verkrijgbaar, zolang de voorraad van de verschillende producten strekt. De bloemenpluktuin is geopend van half augustus tot eind oktober. Onregelmatig is er eveneens varkensvlees verkrijgbaar.
Om de rust voor hun bewoners en werkers te bewaren vragen Roel en Elly om niet zomaar het erf op te komen, maar uitsluitend te vertoeven bij de verkoopkar, het Rustpunt of in de pluktuin.

openingstijden

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

www.zorgboerderijcortenoever.nl

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product