Voedselbos Nieuwe Erven

In 2017 werd door buurtbewoners van nieuwbouwbuurt de Elzenbos in Brummen, in samenwerking met de gemeente, Voedselbos Nieuwe Erven aangelegd. Het is één van de eerste openbare voedselbos-parken in Nederland. Een plek waar gangbaar buurtgroen werd omgevormd tot een mooie, ecologische omgeving waar voedsel geproduceerd wordt en de biodiversiteit elk jaar toe kan nemen. Een plek die ook een sociale en verbindende functie vervuld.

Het voedselbos wordt helemaal gedragen door vrijwilligers. Iedereen is welkom eraan bij te dragen en ervan te oogsten. Daarnaast wordt er ook kennis gedeeld door middel van rondleidingen en workshops, en worden er bijeenkomsten voor de buurt georganiseerd.

De basis van het voedselbos-park is een permacultuurontwerp. Samenwerken met de natuur staat centraal; met veel plaats voor landschapselementen als hagen, bosranden en plas-draszones. Op die manier kunnen bodem en biodiversiteit in het gebied zich herstellen. Ook de kippen die er gehouden worden in een mobiel hok, hebben een belangrijke rol in het geheel. In dit stadium, waarin het bos nog jong en in opbouw is, kan het soms overkomen als ‘slordig’. Maar deze fase hoort er natuurlijk ook gewoon bij en het verandert vanzelf zodra de bomen en struiken groter worden. Het voedselbos maakt nadrukkelijk deel uit van de wijk. Het is de bedoeling dat er een plek ontstaat waar wonen en natuur samenkomen: een natuurinclusieve woonwijk. Klimaateffecten worden er door de natuur gedeeltelijk opgevangen en de bewoners leren om die natuur weer te waarderen, te verzorgen én te gebruiken. Je loopt je huis uit met een bakje en komt terug met besjes voor je ontbijt. Of je bakt appeltaarten met de buren en houdt samen een feestje in de oogsttijd. Het voedselbos kan niet volledig in de dagelijkse voedselvoorziening van de buurtbewoners voorzien, maar is bovenal een mooie plek om te zijn en je met elkaar te verbinden. Het voedsel dat er groeit vormt dan de kers op de taart.

openingstijden

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

www.voedselbosnieuweerven.nl

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product