Voedselbos Eerbeek

In de hoek tussen de Heerweg en het Apeldoorns kanaal, net buiten het dorp Eerbeek heeft Henk Hendriks een voedselbos aangelegd. Toen hij het stuk grond in 2021 tot zijn beschikking kreeg, was de aarde hard aangereden door het vele ploegen met zware tractoren en was er maar een enkele worm te vinden. Sindsdien gaat het snel vooruit. Samen met pioniersplanten als zuring met zijn penwortel, zullen de verschillende wormensoorten helpen de grond ook in de diepere lagen los te maken.

De eerste lading bomen en struiken werd in 2021 geplant. De komende 30-40 jaar zal wat eerst een maïsakker was, uitgroeien tot een lommerrijk bos. Een bos dat voedsel voortbrengt en dat zichzelf bevoorraadt. Wat in de beginjaren wel wordt toegevoegd zijn compost, om het bodemleven te stimuleren, en ander organisch materiaal, als mulchlaag voor de planten. Dat kunnen ze in dit jonge stadium en de zomerse droogte goed gebruiken. Gelukkig hoeven we geen 30 jaar te wachten om de eerste vruchten te kunnen plukken, dat kan namelijk nu al. Er zijn heel veel verschillende gewassen te vinden. Denk aan verschillende vruchtenbomen, struiken met klein fruit, maar ook rabarber, asperges, verschillende kruiden en meer. Al deze planten zijn op zo’n manier gerangschikt dat ieder gewas, als het bos straks volgroeid is, precies de hoeveelheid licht of schaduw krijgt die passend is.

“Het systeem groeit mee met de bodem”, vertelt Henk. Waarmee hij doelt op het feit dat de grond in eerste instantie vooral wordt bevolkt door bacteriën en dat er dus soorten verschijnen die daarvan houden. Na verloop van tijd zal dit evolueren naar een schimmelrijke bosgrond waarin bomen en struiken het goed doen.

Voor bewoners biedt Voedselbos Eerbeek de mogelijkheid om een zelfplukabonnement voor fruit af te nemen of in een voedseltuin je eigen te eten verbouwen. Stuur Henk een mail voor meer informatie hierover.Oogst die niet door deze groep wordt afgenomen, wil Henk laten verwerken tot producten als jam, sap, cider en kruidenthee, die dan binnen de korte keten verkocht kunnen worden.

openingstijden

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

www.voedselboseerbeek.nl

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product