IESSEL Cider

Marin van Sprang en Rob le Rutte maken ciders van fruit uit bijna honderd verschillende, particuliere hoogstamboomgaarden met oude, ‘vergeten’ rassen in de IJsselvallei, onder de naam IESSEL Cider. Samen met hun fruitdonateurs, verkooppunten, horeca en ciderliefhebbers dragen ze zo bij aan het behoud van deze boomgaarden. En daarmee aan landschap en leefruimte voor dieren en planten.

Een deel van het fruit komt uit het IJsselmarke gebied. Bij Empe (Hommelstraat) pachten de cidermakers een perceel van de grondcoöperatie Land van Ons. Daar ontwikkelen ze een boomgaard met rassen die speciaal geschikt zijn voor het maken van een heerlijke friszure, (droge) cider. Er zijn al 120 appel- en perenbomen aangeplant, merendeel is uniek qua ras. Dus per boom een ander ras en daarmee een grote genetische diversiteit. De komende jaren komen er nog meer rassen bij. Ook staan er 50 druivenstokken waarvan de druiven in een cider zullen worden verwerkt.

Langs de boomgaard is een houtsingel van 200 meter met kruidenrijke zoom aangelegd. Daar zullen natuurlijke vijanden van belagers van het fruit zich vestigen, en zo deze belagers in toom houden. Ook kan er een diversiteit aan bestuivende insecten huizen die zorgt voor een effectieve bestuiving van de fruitbomen. Zo wordt het landschap mooier en tegelijkertijd de biodiversiteit versterkt. Op termijn loopt er ook een wandelpad langs de houtwal. De boomgaard wordt ook gebruikt door de buren, natuurboerderij De Hommelhoeve, die er granen verbouwen en het gras oogsten voor hooi.

De IESSEL ciderij waar de cider op ambachtelijke wijze gemaakt wordt, is nu gevestigd in Schalkhaar, bij Deventer. In 2025 verhuizen ze naar het oude stoomgemaal aan de Bandijk bij Terwolde.

Heb je een tuin of boomgaard met fruitbomen van oude rassen en wil je er cider van laten maken? Dat kan. Pluk het fruit en lever dat bij Rob en Marin af. Bekijk de website van IESSEL Cider voor meer informatie over fruitlevering, de diversiteit aan ciders en andere producten, de verkoopadressen en voor het deelnemen aan proeverijen in de ciderij.

openingstijden

IESSEL Cider wordt o.a. verkocht bij De Meander in Brummen.

De ciderij in Schalkhaar is op vrijdag geopend van 09:00 tot 16:00 uur

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product