Erve Kiekebos

Aan de Breestraat in Empe vonden Jaap Fris en Niels Moshagen de plek om hun gedeelde droom waar te maken: in harmonie met de natuur gezond voedsel telen. De komende jaren willen ze de ruim 17 hectare grond stapje voor stapje omvormen tot een landschap dat een overvloed aan gezond voedsel kan leveren aan de gemeenschap. Lid van die gemeenschap word je bijvoorbeeld door een wekelijks groentepakket af te nemen of door een certificaat te kopen en op die manier mede-eigenaar te worden. Dit laatste geeft je ook een stem in de coöperatie.

Met hun manier van boeren willen Jaap en Niels op alle vlakken herstellend zijn: ecologisch, sociaal en economisch. Zo gaan ze op zoek naar meer biodiversiteit, meer bodemleven, maar ook meer verbinding, meer zelfvoorziening van de gemeenschap en meer winst voor de boer. Dit alles hangt met elkaar samen. Als we goed met elkaar willen omgaan, moeten we goed met de aarde omgaan. Alleen zo kunnen we gezond voedsel garanderen nu en in de toekomst.

Geïnspireerd door het permacultuurgedachtegoed willen Niels en Jaap de tijd nemen om te observeren en te ontdekken wat past op deze plek. Dat wil zeggen wat natuurlijke omstandigheden betreft maar ook waar behoefte aan is in deze regio. Daar willen ze vervolgens hun keuzes op baseren.

In mei 2022 zijn ze met de tuinderij gestart, waar ze groenten en kruiden telen. Verder denken ze aan (klein)fruit, noten en (oude) graansoorten. Ook kippen en in beperkte mate groter vee passen in het plaatje. De dieren worden in de eerste plaats gehouden vanwege de waardevolle rol die ze kunnen hebben in de landbouwkringloop; dus niet om zo snel en zoveel mogelijk producten op te leveren.

Dat mensen vanuit enthousiasme de verbinding met hen als producent aangaan, met het voedsel dat ze telen, met de bodem en met elkaar, dáár doen Jaap en Niels het voor.

openingstijden

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

www.ervekiekebos.nl

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product