Dijk 43

In Klarenbeek, op Krommedijk nummer 43 hebben Wilma en Tonnie Veldhuis een varkenshouderij. Dijk43 is een gesloten varkensbedrijf. Het hele proces, van biggetje tot vleesvarken en het fokken van de moederdieren, vindt plaats op hun eigen boerderij.

Tonnie en Wilma willen het welzijn van hun dieren centraal stellen. Die keuze maakten ze in 2019. Ze gingen beduidend minder varkens houden zodat die dieren meer ruimte ter beschikking kregen en alle drachtige zeugen en vleesvarkens kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Doordat de dieren bewegingsvrijheid hebben, maken ze meer en andere spieren aan. Dat zie je terug in de kwaliteit van het vlees.

Ook op gebied van het voer, maken Tonnie en Wilma bewuste keuzes. De varkens krijgen krachtvoer van een klein mengvoederbedrijf in de Achterhoek. Dat wordt aangevuld met ruwvoer: gemalen granen van akkerbouwers uit de buurt. Dit ruwvoer levert de varkens een gezond darmstelsel op en ook dat is weer van invloed op de kwaliteit van het vlees. Door het voer lokaal te kopen, houden ze de CO2 uitstoot laag. En door de mest te leveren aan de boeren die het ruwvoer telen, ontstaat er een lokale kringloop.

Als de vleesbiggen zo’n zes tot zeven maanden oud zijn, ze wegen dan zo’n 125 kg, gaan ze, met eigen vervoer, naar zelf slachtende slager Ter Weele in Lieren en komen in de vorm van spek, worst, karbonades enz. weer naar de boerderij terug. Zeggenschap over de prijs is één van de redenen dat Wilma en Tonnie kiezen voor regionale afzet. Dat wil zeggen: verkoop in hun boerderijwinkel, lokale supermarkten en lokale voedselnetwerken zoals IJsselmarke.

Enkele vleesvarkens lopen van april tot oktober 24u per dag buiten. Zo willen Tonnie en Wilma bezoekers laten zien hoe varkens leven en groeien. “Een open vizier, dat willen we graag hanteren” zegt Wilma. Hun motto is dan ook: kom kijken en zelf beoordelen of onze varkens blije varkens zijn. Denk je dat onze manier van werken goed is voor het varken, de toekomst en het klimaat, dan koop je een smaakvol, eerlijk stukje vlees. Daar geniet je dan ook extra van!

openingstijden

Vrijdag
16:00 – 18:00 uur

Zaterdag
10:00 – 12:00 uur

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product