De Brummenaer

In het mooie Cortenoever staat de boerderij van Jan Willem Breukink, Michaela van Leeuwen en hun kinderen. Jan Willem runt er een melkveebedrijf met 180 melkkoeien op 100 hectare. Het bedrijf is al 200 jaar in het bezit van de familie Breukink.

Zuivelboerderij De Brummenaer is een gangbaar bedrijf, maar wel nadrukkelijk natuurinclusief. Dat betekent onder meer dat er vanaf 2021 geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen meer zijn gebruikt. Dit ‘samen met de natuur’ boeren is één grote zoektocht. Zelf zijn Jan Willem en Michaela daarin ook lerend en ontdekkend en soms worstelend. Maar ze zien het als een uitdaging om steeds net even verder te zoeken bij een probleem met bijvoorbeeld onkruid of een plaag in plaats van meteen naar de ‘chemie’ te grijpen. De kennis en inzichten die ze op deze manier vergaren willen ze graag met anderen delen, niet in het minst met andere gangbare boeren om op deze manier een inspiratiebron te kunnen zijn.

Naast de notengaard met meerdere soorten hazelaars en walnoten die Michaela en Jan Willem in 2020 en 2021 aanlegden, hebben ze op de percelen waar de koeien grazen ook voederbomen, denk aan zoete kers, linde en wilg, geplant. Die leveren gespreide schaduw op hete dagen én de koeien kunnen er naar behoefte aan knabbelen, de blaadjes van deze bomen leveren verhoudingsgewijs namelijk veel meer sporenelementen dan gras. Maar dat is niet het enige: met het aanplanten van deze en andere houtige gewassen op hun grond, maken ze het gebied vriendelijk voor allerlei organismen, in en boven de grond. Zo werken ze toe naar een steeds meer regeneratief landbouwbedrijf dat de diensten die de natuur kan leveren als ze daar de mogelijkheid voor krijgt, volop benuttigt. De gezonde bodem is daarvoor de basis.

Bij Michaela leeft sterk de wens om van de melk van hun gezonde koeien “lekkere producten te maken waar een heleboel Brummenaren blij van worden”. Op dit moment maken ze al kaas onder de naam De Brummenaer die verkocht wordt in hun kaasautomaat en in het pasgebouwde melkhuisje op het erf kun je rauwe melk van de tap kopen. In de toekomst komen daar als het aan hen ligt nog veel meer mooie producten bij, denk aan: karnemelk, yoghurt, boter en vla.

openingstijden

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product