Boerderij De Kolke

Op akker- en tuinbouwbedrijf De Kolke in Voorst telen en verwerken Albert en Corrie Wassink groenten, aardappels, (klein)fruit en granen. In 2006 maakten ze de keuze om hun producten zoveel mogelijk lokaal af te zetten. De deel van hun boerderij toverden ze om tot gezellige boerderijwinkel. Daar verkopen ze onder andere hun eigen groenten en lekkere door Corrie gemaakte jams en compotes. Wat begon als een hobby omdat de kinderen het zo lekker vonden, groeide uit tot het maken van meer dan 6000 potjes per jaar. Bijzonder voor De Kolke is dat ze naast de ‘gebruikelijke’ bessensoorten ook cranberries telen. Ze zijn daarin de eersten in Gelderland.  Ze zijn ook de thuisbasis voor de Sappers, een rondreizende oogstpers voor groente en fruit. In september en oktober staan zij met hun machines op het bedrijf om fruit uit de hoogstamboomgaard van De Kolke zelf maar ook dat van ander boomgaardeigenaren in heerlijk sap om te zetten. Van de gerst die Albert en Corrie telen, worden verschillende streekbieren gebrouwen. Hun tarwe wordt gemalen tot meel dat ze verkopen in de winkel en waarvan een aantal lokale bakkers brood bakken.

De Kolke is een gangbaar bedrijf. In het voorjaar krijgen ze mest van een lokale varkensboer die op zijn beurt hun graan aan zijn dieren voert. Kunstmest hebben ze daarom niet nodig. Groenten en fruit telen ze zonder bestrijdingsmiddelen. Bij de aardappels en het graan zetten ze wel gericht bestrijdingsmiddelen in als ze daarmee schimmelziekten kunnen voorkomen. Op hun land hebben Albert en Corrie bloem- en kruidenrijke randen, stroken met knotwilgen een natuurakker om meer ruimte te maken voor biodiversiteit.

Albert en Corrie hebben geleerd dat je als boeren in de lokale keten geen concurrenten van elkaar moet zijn, maar dat je net samen moet optrekken. Een mooi voorbeeld daarvan is het cranberry-ijs dat in hun winkel ligt. Dat wordt gemaakt van Corrie’s cranberrycompote door de ijsmaker van wie ze het andere ijs ook in hun winkel verkopen.

openingstijden

Maandag t/m vrijdag
13:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag
09:00 uur – 16:00 uur

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product