Bioboerderij De Kruytbosch

In 1996 namen Alien en Manfred Holtslag de boerderij van Manfreds ouders aan de Vosstraat in Hall over. Sinds 2001 zijn ze biologisch gecertificeerd. Het is hun wens om zo natuurlijk mogelijk te boeren. In hun geval, vanuit de natuurlijke gegevenheden van hun land (relatief arme zandgronden), betekent dit een grasgebaseerde landbouw. Daarin staan het blijvende, kruidenrijke grasland en de daarbij horende lage bemesting centraal. Deze manier van werken is geleidelijk gegroeid omdat ze het mooie landschap met de bomen en weides zoals dat er was intact wilden houden én wilden versterken. Zo kwamen er steeds meer bijzondere bloemen en kruiden in hun grasland te staan.

“Alles begint met de bodem en organische mest” stelt Manfred. Om die bodem gezond te houden, laat hij de trekker zoveel mogelijk staan. De stromest en de drijfmest rijdt hij bovengronds uit, bij geschikte weersomstandigheden en met een kleine machine. De koeien met hoorns lopen ongeveer negen maanden dag en nacht buiten en brengen dan zelf hun mest in de weide. Ook de kippen en kalkoenen lopen in de weide. Zo kunnen alle dieren van het kruidenrijke gras genieten en dat omzetten in heerlijk én gezond voedsel voor de mens. Bij het zo natuurlijk mogelijk boeren hoort ook dat de kalfjes alleen in het voorjaar worden geboren. Het gras is dan het meest eiwit-/energierijk dus moederkoe kan lekker veel melk voor haar kalf produceren. Bovendien blijven de vrouwelijke kalfjes sinds 2004 drie tot vier maanden bij hun moeder in de wei.

Al jaren hebben Alien en Manfred een boerderijwinkel waar ze producten van eigen bedrijf verkopen. Dat wil zeggen: weidekaas van eigen melk, rauwe melk, rundvlees, vlees van kip en kalkoen, eieren, maar ook aardappelen, verse seizoensgroenten, appelsap, jam enz. Het is fijn om zulke mooie en gezonde producten zélf te verkopen en de enthousiaste reacties van de mensen te mogen ontvangen. “Daar doen we het voor”, zegt Alien, “voor het gebied hier en voor de mensen die genieten van specifieke producten. Een krop sla mét kluit bijvoorbeeld!”

openingstijden

Woensdag
13:30 – 17:30 uur

Vrijdag (mei t/m december)
09:30 – 16:00 uur

Vrijdag (januari t/m april)
09:30 – 14:00 uur

Zaterdag
09:30 – 16:00 uur

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product