Bakerweerd

Net buiten het dorp Brummen, op Cortenoever, vind je het zoogkoeienbedrijf Bakerweerd. Daar houden Jeannet en Gerrit Aalders een 70-tal Piëmontese-koeien met hoorns, hun kalfjes en een stier.

De koeien lopen zo’n acht maanden per jaar buiten rond. Ze eten gras en mais van eigen bedrijf. ’s Winters wordt het menu aangevuld met mineralenbrokjes. Het Piëmontese ras staat erom bekend dat ze hun kalveren makkelijk en zelfstandig kunnen baren. De kalfjes worden dus in het veld geboren en alleen af en toe is daarbij begeleiding nodig. Vlak na de geboorte krijgen alle kalfjes de waardevolle eerste melk, biest, te drinken. Dit is krachtvoer voor de kalveren en nodig om hun afweermechanisme op te bouwen. Af en toe is het nodig om daarna bij de voeren met kunstmelk, maar het liefst laten Gerrit en Jeannet moederkoe en haar kalf het helemaal zelf doen. Na acht weken zien ze hoe de kalfjes spelenderwijs gaan knabbelen aan het hooi en stro. Met zes maanden krijgen ze naast de melk die ze bij hun moeder drinken ook ‘puppybrokken’ die extra mineralen leveren. Na acht tot negen maanden zijn de kalveren gespeend. De stierkalfjes verlaten dan de boerderij, de vaarskalfjes blijven. Gerrit en Jeannet gebruiken kunstmest op hun gronden. Chemische bestrijdingsmiddelen worden op Bakerweerd niet gebruikt.

Sinds 2018 brengen Jeannet en Gerrit vier keer per jaar een koe naar een kleine slachterij in Zelhem. Het vlees komt gekoeld terug naar de boerderij en wordt verkocht aan mensen die houden van een lekker stukje vlees maar wel willen weten wat ze eten en hoe het leven van het dier is geweest. Men geeft op voorhand de gewenste bestelling op en kan dan kort na de slacht het vlees ophalen. Wat niet meteen verkocht wordt, gaat de vriezer in. De dieren op Bakerweerd krijgen niet preventief medicijnen. Krijgt een koe toch een keer antibiotica toegediend dan gaat dat specifieke dier niet meer naar de slacht. Aan de boerderij ligt ook een boomgaard met noten, appels, peren en bessen. Deze vruchten worden door Jeannet verwerkt tot jam die ook wordt verkocht.

openingstijden

Over het bedrijf

De mensen achter het bedrijf

Contact

www.bakerweerd.nl

Productgroepen

De mensen
Het bedrijf
Het product